Vandkefir – Grundopskrift

Onsdagshelten har gået hele ugen og sunget:
“Ke1, ke2, ke3, KEFIR!!!!!”

Vandkefir er næsten i kategorien “Trylledrik”

img_20160530_164713.jpg

Kefir i glas på terassen

Lækkert ser det ud!

Vandkefir er, som du måske kender det fra mælkekefir, en probiotisk bakteriekultur,
som ikke bare smager lækkert og læskende,
men som er sindsygt sundt for din mave, tarmsystem og din krop generelt.

De ligner små vingummiklumper, lever af sukker (ligesom gæring af feks vin),
og selvom det for nogen kan lyde lidt nasty med fermenteret vand,
så smager det for det første virkelig lækkert og læskende,
og for det andet kan det erstatte både saft, sodavand og juice.

Kefirgrynene er samtid udrensende,
så du skal nok ikke starte ud med at drikke en liter.
Start med et halvt glas og trap lige så stille op –
men hey – tænk over effekten ved så lidt, så hutigt –
i mit tilfælde tog det to dage, at vænne min mave til det 🙂

Kefirgryn

Kefirgryn

 

Da sukkeret bliver spist af kefirgrynene,
er væsken heller ikke særlig sukkerholdig (der vil altid være en smule tilbage).
Det er derfor også en god, lækker drik, at give til ungerne,
sommeren over.

Der er nogle grundregler når du skal lave vandkefir –
Kefirgrynene må ikke have kontakt med metal, så brug plastredskaber.
Derudover skal du tænkte dem som levende organismer,
hvorfor det anbefales at du bruger økologisk rørsukker, eller hvidt sukker,
og økologiske frugter og grøntsager som smagsgivere,
idet kulturen ikke har godt af pesticider mv.

Ok – men hvor skaffer jeg kefirgryn?

De kan købes både tørrede (kefirkrystaller),
og opblødte (vingummierne).
Jeg købte mine på DBA,
men de kan også købes forskellige steder på nettet
eller du kan være heldig at en du kender,
måske har nogle du må få.
(De formerer sig hurtigt, når de har det godt)

img_20160525_132013.jpg

Vandkefir klar til at gære

Du skal bruge:
– ca. 1dl kefirgryn
– 50-60g sukker (økologisk rørsukker)
– 1 liter vand
– evt en skive citronskal eller et stykke ingefær

– En glasbeholder der kan rumme lidt over en liter væske
– Et stykke klæde som kan dække åbningen
– et elastik
– En plastsi eller en tragt med et stykke tyl
– Målebæger i plast
– køkkenvægt

Sådan gør du:
– Opløs sukkeret i vandet i beholderen
– Hæld kefirgrynene i (og evt dine smagsgivere)
– Dæk beholderen med klædet og sæt det fast med elastikket
(Dette gøres for ikke at tiltrække insekter eller støv)
– Lad det stå i stuetemperatur (helst 20-25C), undgå direkte sollys.

img_20160525_132448.jpg

Nu skal beholderen have lov at stå i 2-5 dage,
(Min kefir er færdig efter 2 døgn).
Du kan evt smage på den undervejs.

Efter den har stået tiden ud, skal kefirgrynene sies fra.
Jeg har brugt en plasttragt og et stykke tyl,
da jeg ikke kunne skaffe en plastsi.
Hæld den færdige drik i karaffel eller patentflaske, og stil den på køl.
Kefirgrynene kan med det samme bruges i en ny portion –
og det får du brug for –
så snart familien smager den, er den væk 😉
img_20160525_132448.jpg

Hvis dine gryn er blevet flere,
kan de opbevares i lidt sukkervand i køleskabet,
i en lukket plastbeholder.
Her kan de ligge i et par uger,
før de skal aktiveres igen.

2.fermentering
Når din kefir er “færdig”, kan du enten sætte den på køl og drikke den,
ELLER – du kan fermentere den anden gang og skabe brus og smag!
Som du nok kan høre, er det her min foretrukne!

Gør som ovenstående, men tilføj 1,5-2dl (per liter) saft, juice eller sirup,
eller hak/mos en frugt og kom i en beholder der kan lukkes –
jeg bruger patentflasker.
img_20160530_144226.jpg
Når de skal gære anden gang, er det igen vigtigt der er lidt sukker,
som de resterende bakterier kan spise af.
Luk flasken æt dem samme sted som før,
og HUSK at mindst 1 gang i døgnet at tage trykket af flasken –
da den danner meget kulsyre og jeg har hørt nogle tilfælde hvor flasken er sprunget.

Igen efter ca. 2 døgn, sættes flasken i køleskabet og er klar til at drikke.
img_20160530_164656.jpg

Smagsgivere

For at din kefir kan smage af noget,
så er du nød til at give den “smagsgivere”.
Det kan være friske frugter (frugtsukkeret udgør sukkermængden),
eller sirup og saft (som indeholder sukker).

Jeg har lavet en variant med lækker frugtte – hvor jeg tilsatte et par tsk øko rørsukker,
og derefter blandede i, som smagsgiver.
img_20160530_141521.jpg
Det kan man nemlig også godt – hovedreglen er bare,
at de skal have lidt sukker at spise af.

Tips til smagsgivere:
Jeg har brugt friske citronskiver (tilsat en tsk sukker) – det smager som sweppes
Jeg har brugt hjemmelavet rabarbersirup med mynte.
img_20160524_180133.jpg
Friske jordbær, hindbær, tørrede tranebær osv!
Mulighederne er uendelige –
så skynd dig at skaffe nogle kefirgryn og sæt i gang!

One Comment:

  1. Pingback: Kombucha opskrift - Sund på en lækker måde

Comments are closed