Kombucha – Sund læskedrik

img_20160630_152124.jpg

Kombucha te – hvad er det?

Kombucha er – kort sagt – fermenteret te.
Okay, det lyder måske ikke umiddelbart tiltalende,
men det smager virkelig lækkert!

Hvorfor kombucha?
Deruodover det megasundt!
Det indeholder probiotisk bakterie- og gærkultur,
som holder din mave sund, afværger sygdomsfremkaldende bakterier,
og jeg har endda hørt om nogen, som slap for deres allergi.
(Det styrker immunforsvaret, så det ikke opfører sig uhensigtsmæssigt,
overfor ufarlige ting – derfra kommer allergi typisk).
Helt generelt er probiotika sygdomsforebyggende og styrkende for immunforsvaret,
og findes typisk i syrnet mælk (A38, yoghurt, mm.).
MEN hvis du feks ikke tåler lactose, er dette en fantastisk måde at få det på!
(Man kan også spise kapsler – men det er jo ikke lige så sjovt, som at lave hjemmelavet, sund “sodavand”

Hvis du vil læse mere om probiotika, kan du finde det her: www.biotechacademy.dk

Hvordan laver jeg Kombucha?

Allerførst skal du bruge en SCOBY
(Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast).
img_20160528_133603.jpg
Scoby’en er den vandmandslignende ting,
som svømmer rundt i glasset 🙂
Den ser lidt skummel ud, men det er simpelthen der alt magien foregår.

Du kan købe en scoby på nettet, hvis du ikke kender en,
som har en (Jeg købte min på dba).
Hver gang du brygger en ny portion, dannes en ny scoby,
som du så enten kan give væk eller sælge.

Fremgangsmåden er enkel:
Du skal bruge en glasbeholder, gerne med tappehane
(jeg fandt et 4L glas med tappehane i fakta til 49kr).
Til 4l skal du bruge:
– 1 Scoby
– 4dl kombuchabryg (1dl per liter)
(Når du køber dem, følger bryggen typisk med)
– 5-7g grøn, hvid eller sort økologisk the per liter.
(Jeg har her brugt 24g økologisk grøn the med jorbær/flødesmag)
– 400g økologisk rørsukker (100g/per liter)

Sørg for at både sukker og the er økologiske, så du er sikker på de ikke er behandlet med sprøjtemidler. Normalt sprøjter man nemlig med svampedræbende middel, og eftersom Scoby’en er en svamp, er det alt andet end godt.

img_20160530_141521.jpgimg_20160530_141320.jpg

Hæld theen i et thefilter, så der ikke kommer tebladrester i din drik.
Hæld 3,6l vand i en gryde og varm det op med thefilteret deri.
(du nøjes med at koge stærk the på 2,5l, og fylde de resterende 1,6l vand i efterfølgende, hvis din gryde ikke er stor nok).
Når vandet er varmt hælder du sukker i, og rører til det opløses –
behold thefilteret deri.

Når din the er stærk nok, fjerner du thefilteret og sætter det til afkøling.
Du kan også hælde det op i glasset med det samme og lade det køle.
Det må ikke være varmere end 20-25grader når Scobyen tilsættes.
Når det er afkølet, tilsætter du scobyen og den væske den ligger i.
Sæt et klæde over med et elastik (den danner kulsyre),
og stil den et sted, hvor den kan stå i fred og ikke får direkte sollys.
Den vil gerne stå i ca. 20 grader.

Nu skal den stå i op til 20 dage.
Du kan smage på den undervej – og det er nemmere hvis du har en tappehane.
Hvis du ikke har det, så brug en plastikske
(Scobye’en må ikke komme i kontakt med metal).
Når den har den syrlighed og sødme som du kan lide,
hælder du den på patentflasker, og lægger dem i køleskabet.

img_20160630_150849.jpg
HUSK:

– Flaskerne kan holde rigtig længe på køl
– Den nye scoby kan du gemme eller give væk – stil den i et syltetøjsglas med ca 4dl af bryggen i køleskabet.
– Den “gamle” kan du bruge til at starte en ny brug – husk også at gemme 4dl af bryggen til den næste bryg.
– Scobyen må på intet tidspunkt komme i kontakt med metal – da den tager skade
img_20160606_101704.jpg

2.fermentering
Som med vandkefiren , kan du også fermentere kombucha 2 gange,
og på den måde tilsætte smag og flere bobler.
Hæld væsken på en patentflaske, tilsæt frisk frugt, et skvæt juice eller frosne bær,
sæt låget på og luk det og stil det på køkkenbordet, ved stuetemperatur.
Efter et døgn skal du åbne den og lukke trykket ud,
da flasken ellers kan risikere at sprænge.
Hvis der er nok brus i nu, kan du lægge den direkte i køleskabet.
Hvis ikke kan du lade den stå et døgn mere – altså maks to døgn på køkkenbordet.
img_20160630_152124.jpg
Denne er ikke fermenteret to gange,
men læg alligevel mærke til alle de små fine bobler i glasset.

På denne måde er det både sjovt, lækkert og nemt at blive sundere 😉

Så er det bare om at komme igang !

One Comment:

  1. Pingback: Ingefærdrik starterkultur opskrift - Pennys.dk

Comments are closed