Garn og Garntyper – Hvad er hvad og hvor er det billigst?

Når grundprincipperne i hækling er på plads,
kan det også være interessant at kigge på garnet.

Akrylgarn er 100% plastik.  Nogle siger huden ikke kan ånde i akryl, men personligt mener jeg nu ikke der er et problem i det. Der er jo trods alt huller mellem maskerne,
og bleer er jo heller ikke hermetisk forseglede. Akryl har derfor en lidt kunstig følelse, og “glitrer” i lyset – modsat bomuld.
Skærmbillede 2015-09-01 kl. 13.17.28

Bomuldsgarn er 100% organisk. Teknisk kommer det fra planter.

Skærmbillede 2015-09-01 kl. 13.19.25
De fleste bruger bomuld til dyr, dukker og andre småting. Bomuldsgarn kan svinge meget i kvalitet og kommer i flere tykkelser. 8/4, betyder der er 4 tråde og tykkelsen passer til 2,5 – 3 nål. 8/8 eller bare 8, betyder dobbelte tykkelse af 4/8 (surprise), og har altså 8 tråde.
Af bomuldsgarner er både mayflower, drops og søstrene grene værd at nævne, da kvaliteten er meget stabil. Bomuld kan være både lidt hårdt og blødt – fælles er, at garnet er lidt mat i det.
Skærmbillede 2015-09-01 kl. 13.19.46

Uld er også 100% naturligt, i og med det stammer fra dyr. Uld stammer normalt fra får, men kan også komme fra andre dyr, som Alpaca og Merino. Mange bruger uld til babyer og tøj. Uld har nemlig en fantastisk evne til at holde på varmen, selv hvis det er vådt, samtidig med at det kan ånde og derfor ikke “over”varmer. (derfor er fiskeres og soldaters strikketrøjer altid lavet af uld). Vær dog opmærksom på vaskbarhed ved 100% uld – nogle garner skal vaskes i koldt eller lunkent vand. Det står på garnet når du køber det.
Skærmbillede 2015-09-01 kl. 13.15.41

Blandingsgarner laves af overnævnte. Derudover kan man også få andre slags, feks. hørgarn og silkegarn. Blandingsgarnerne er typisk blandet til et formål, feks. Strømpegarn hvor der er elastik i, så de kan give sig. De kan dog også bære blandede for at spare på produktionsomkostningerne.

Alle garntyper udmærker sig til hvert dit formål – typisk i opskrifterne står der lidt om hvad garntype der er velegnet. Man kan derfor ikke sige at feks. Uld altid er bedst – eller bomuld altid er bedst. Det kommer an på formålet.

MEN! Hvor er det så bedst/billigst at købe?

Hvis det er første gang du stifter bekendtskab med en garntype, foreslår jeg du køber eller i hvert fald bare rører ved det i en garnbutik. Så kan du få en fornemmelse for kvalitet, tykkelse osv.

Hvis du søger noget bestemt garn, eller fra en bestemt producent, kan du læse med herunder – Eller holde dig opdateret på siden Tilbud og Rabatkoder hvor der løbende bliver fortalt om både særtilbud til dig som læser Pennys.dk og almindelige udsalg og events 🙂

Billigste garn på nettet!

Typisk er det jo sådan, der er en række “faste” forhandlere,
som alle kører forskellige tilbud.
Hvis du gerne vil have Mayflower bomuld,
Kan jeg anbefale
www.Strikkes.dk

Drops er der flere forhandlere på banen:

www.Rito.dk


Comments are closed.