Puster du Påskeæg? Tips til hvordan!

Det er påske om lidt – og det er superhyggeligt.

Jeg har, for første gang i mange år, pustet påskeæg –
fordi jeg gerne ville dele tips og tricks,
– hvis du ikke allerede kender dem.

Det er en sjov aktivitet, som både er underholdende for børn og voksne,
og som samtidig kan lære børn, at blive bedre til at bruge deres motoriske evner.
(Det der med at puste og ikke knuse ægget mellem fingrene)

Du skal bruge æg – antallet afhænger af, hvor mange I er 🙂
Vi har selv høns, så jeg har selvfølgelig brugt dem, men helt generelt;
Tip : Des ældre æg, des nemmere.
Helt friske æg er faste og ikke vandede, som butiksæg kan være.
Derfor er de også det mere besværlige at puste.
Butiksæg er typisk 3 uger gamle, allerede når de står i butikken –
og hvis du er i tvivl om ægget er for gammelt, kan du prøve vandtricket.
Så skal du bruge en knappenål, en skål, køkenrulle/klud, en skål med vand, og evt vådservietter til fingrene.
Først prikkes et hul i den spidse ende af ægget,
dette hul må god være 2,5mm i diameter,
altså, det må godt være større end det næste – det er nemlig herfra snoren kommer ud.
Når du prikker nålen i første gang, så prik nålen helt ind, så kun hovedet er tilbage,
Tip : Hold fingeren på nålen og ryst ægget voldsomt.
På den måde bryder du hinden mellem hviden og blommen, og du skal derfor ikke kæmpe med at puste en hel blomme ud om lidt.


Så vender du ægget og nu skal du prikke knappenålen gennem skallen,
og lave et meget mindre hul. Nålen skal gennem to gange, altså hullet skal have samme størrelse, som to nåle ved siden af hinanden.

Nu kan du begynde at puste – du skal puste ind i det mindste hul,
og æggeindmaden skal ud gennem det største.
Tricket er, at danne et tryk, istedet for at puste af al kraft, til du er blå i hovedet.
Tip : Pust til du møder modstand, stop med aktivt at puste, men hold trykket mod ægget.

Hviden arbejder sig stille og roligt ud og du kan trække lidt i den, i den anden ende eller svinge ægget lidt rundt, da tyngdekraften så vil hjælpe til.
På et tidspunkt, er der naturligvis ikke mere hvide –
og det er nu engang det sejeste at puste ud.
Tip : Det er muligt at dele ægget op i hvide og blomme, når du puster æg.
Du kan muligvis ikke undgå en lille smule blomme i hviden,
men først kommer hviden og derefter et gult dryp,
hvorefter du skal skifte skål (HVIS du vil dele det op),
og puste den cremede blomme ud.
(Brug feks hviderne til den lækre Pavlova-kage)

Når ægget er pustet ud, skal det lige skylles og tørres af, for vand og evt. snask.
Det er muligvis en god ide at vaske det i sæbevand, da du ellers kan risikere,
at der er områder som ikke tager imod farve, fordi der sidder lidt indtørret hvide.

Til at “snore” æggene, er der flere fremgangsmåder.
Tip : Den nemmeste er helt klart skumgummi-metoden
(Synes jeg).
Klip et stykke sytråd og tråd nålen.
Nu skal du bruge et stykke skumgummi –
og du bliver overrasket hvor stort et stykke du kan tvinge ned i hullet.
Stykket kan sagtens være dobbelt så stort som hullet.
Sy to gange gennem skumgummistykket og bind en knude.

Nu presser du skumgummien ned i det største af hullerne i ægget –
Tip : brug nålen til at presse det ned med
og Voila! Ægget kan nu hænge!

Herefter skal de bare pyntes – og her er mulighederne mange!
Jeg har, med overraskende succes, forsøgt mig med vandfarve (akvarel) 🙂


Sjovt er det i hvert fald 🙂

God fornøjelse!

Comments are closed.