Ingefærøl – Opskrift

Som lovet, kommer her opskriften på ingefærdrik(øl),
for egentlig hedder det vel ingefærøl – selvom der ikke er alkohol i.
Hvis du først læser med nu,
så skal du bruge en ingefærdrik starterkultur
find opskriften på den her : Starterkultur .

img_20160902_185444.jpg

Ingefærdrikken er rigtig lækker, og et rigtig godt alternativ til sodavand.
Den kan dog være lidt stærk i starten, men man kan sagtens blande lidt vand i.
Den smager dog bedst iskold, serveret i et glas med isterninger og med en skive citron.

Desuden er den supersund – du kan ikke gå galt i byen med ingefær!
img_20160820_150314.jpg
I forhold til vandet, så har jeg skrevet enten kildevand eller postevand.
Men faktisk er det helst kildevand.
Det er fordi, at i kildevand er der ikke tilsat klor (CL),
og det er der i mindre grad i postevand.
Her hvor jeg bor, er der ikke tilsat så meget,
så det går,
men hvis der er for meget klor i vandet,
kan det bremse fermenteringen,
og så er det jo lidt spild af tid.

Bemærk også at kildevand og flaskevand ikke er det samme,
og at du kan læse bagpå flaskerne om der er tilsat klor (cl-).
Mængden af klor i flaskevand, er også typisk større end i postevand,
fordi at selvom de tapper det fra grundvandet (ligesom postevand),
tilsætter de en smule mere klor efterfølgende.

Som bonusinfo kan jeg nævne at klor tilsættes for at få bugt med eventuelle Ecoli-bakterier, så vi ikke bliver syge af at drikke vores vand.
Det er ikke skadelig for dig at drikke klor,
ikke i så små mængder,
men det er ikke så godt i en fermenteringsproces.

img_20160908_150829.jpg

Du skal bruge:
– 2,5 dl ingefærkultur
– 1,25dl øko rørsukker
– 1,25 dl friskpresset citrussaft (lime eller citron)
– 2l vand (kildevand eller vandhanevand)
– 3 Spsk frisk ingefær (revet eller hakket)
– 1/2 tsk havsalt eller himalaya-salt
– Sylteglas som kan lukkes lufttæt

img_20160908_150816.jpg

Havsalt og Himalaya salt, er begge salttyper som indeholder op imod 80 forskellige mineraler og andre sporstoffer, som kulturen er rigtig glad for.
Du SKAL ikke bruge det,
og kan bruge alm salt,
men du får det bedste resultat af at bruge en af de to.

Meget vigtigt! Kulturen må ikke komme i berøring med metal, på noget tidspunkt i processen.
Alle de andre ting må godt, men selve kulturen må ikke!

Sådan gør du:
– Det første du skal bruge er en “masse”, som du laver i en gryde.
5dl vand, sukker, frisk ingefær og salt bringes i kog,
og skal så simre videre i 5-7 minutter.
– Mens den simrer kan du presse citronen
(en god stor citron giver ca 1,25dl saft)
– Nu hælder du massen i et glas
(jeg brugte to mindre glas istedet for eet stort)
– Tilsæt resten af vandet, så temperaturen falder til ca. stuetemperatur
– Tilsæt citronsaft og ingefærkultur

Nu skal glasset (glassene), stå lunt og godt i 3-7 dage,
afhængig af temperaturen, der hvor de står.
Da de begynder at gære, er det vigtigt at du “bøvser” dem hver dag,
så glassene kan holde trykket.
Det gør du ved at “lette” på lågene, så trykket kan lukkes ud –
Efter et par dage begynder drikken at bruse, fordi den danner kulsyre.
Det betyder den er ved at være der.
img_20160908_155152.jpg
Jeg endte med at stille mine ud på vores badeværelse,
fordi der er et par grader varmere end resten af huset.

Når drikken har “bruset” et par dage er den klar.
Så filtrerer du alt indholdet fra, og stiller den på køl.
Jeg har brugt patentflasker, en tragt og en finmasket si –
det har virket helt perfekt.

På køl med dem – medmindre du vil have en tår med det samme 😉

På køl kan de holde sig nogle uger –
hvis du da kan lade dem være så længe. 😉

2 Comments:

  1. Peter Østergaard

    Hvordan kan du mene der ikke er alkohol i drikken, eftersom den gærer med sukker?
    Hermed omdannes sukker, mig bekendt,til alkohol !?

    • Hej Peter – Det kan du selvfølgelig have en pointe i.
      Alkoholmægden er dog så lille, at du ikke bemærker det, netop fordi du ikke bruger en traditionel gærkultur, men en probiotisk bakteriekultur, lavet fra ingefær og fordi den ikke gærer i mere end syv dage.
      Jeg ved ikke om du kan udvikle alkohol af den (større procent), men jeg tror du så skal tilsætte en del mere bakteriekultur, og lade den stå i meget længere tid til gæring (som man feks gør med øl). Hvis du eksperimenterer med det, må du meget gerne melde tilbage, hvordan det gik 🙂

Comments are closed