Her i efteråret er der rigtig mange frugter på træerne,
såsom nødder, bær og naturligvis kastanjer.
Vi har i Danmark tradition for,
at forældre, daginstitutioner og den sjove mormor,
tager de mindste med ud og samler kastanjer,
for så at atge dem med hjem og lave dyr, spindelvæv,
smølfehuse eller hvad fantasien nu lige strækker til.
Og kastanjen er en helt fantastisk frugt!
(Se her hvordan du laver kastanjedyr)
Men kan man spise den?
Det hurtige svar er nej.
For i det nordlige klima, som vi hører under,
har vi kun kastanjens onde tvilling – Hestekastanjen.
Vidste du at når man kalder en plante/frugt Heste-et-eller-andet,
så betyder det at man ikke kan spise det?
(Billede lånt fra Den Store Danske)
Hestekastanjen er nemlig giftig,
og kan give alvorlige mavesmerter, feber, diarre og opkast.
Den smager i øvrigt også rigtig grimt og bittert,
så man spiser nok ikke så meget at man bliver dårlig.
Derimod kan man spise Spisekastanjer (Surprise).
Desværre er vores klima for koldt til de rigtig kan udvikle sig,
og er derfor kun at finde i velassorterede supermarkeder,
og ikke i skoven.
Spisekastanjer er typisk flade fordi der sidder to eller flere i een skal.
De er mindre end hestekastanjer og “hårene” på skallen er mindre og flere.
Jeg ved at de i sydeuropa (feks Frankrig) spiser rigtig mange kastanjer,
og jeg forestiller mig at jeg en dag er nødt til at købe nogle,
så jeg kan få tilberedt og smagt.
Når det sker – skal jeg selvfølgelig nok dele opskriften med jer 🙂
Moralen til historien er; Du må ikke spise kastanjerne fra Danmark!