Jeg synes at simremad er fantastisk.
Det er så hyggeligt at gå og bruge en eftermiddag på at lave mad,
især når den bare bliver bedre og bedre,
des længere den får lov at simre.
Italiensk Bolognese er det vi på dansk kalder kødsovs –
forskellen er dog, at der er mange flere ting i bolognesen,
og at det ikke er så restriktivt hvad du kommer i.
I gamle Italien, var det en ret hvor bondekonerne tømte forrådskammeret –
i store træk. Derfor er opskrifterne på bolognese også så forskellige,
for det afhænger af, hvilket område man får det fra.
Hovedingredientserne er løg, bladselleri, tomat og kød –
derfra er resten lidt løst. I de fleste italienske opskrifter bruger man blandet kalv og flæsk,
men du kan bruge svinekød, oksekød, hestekød – stort set hvad du bedst kan lide 🙂
Jeg plejer bruge nogenlunde samme ting, med meget små variationer.
Det behøver ikke engang at være dyre ting – dengang tog de jo bare hvad de fandt i haven.
Jeg bruger det jeg finder i fakta 😉
Du skal bruge:
– 3 timer af din eftermiddag
– 1 stort løg
– hvidløg
– 3-4 stængler bladselleri
(hvis du bruger andre rodfrugter, skal de i, sammen med bladsellerien)
– 1kg friske tomater
– 2dl rødvin + 1 glas til kokken (brugte en 25kr’s merlot fra kiwi)
– 4-500g kød
(jeg brugte 100g bacontern og 400g oksekød)
– grøntsagboullion
– krydderier
Sådan gør du:
– Snit løg og hvidløg – svits det i en gryde med lidt olie og salt
– Hak bladsellerien og smid det med i gryden
(Hakkeriet behøver ikke være så grundigt,
det koger alligevel ud)
– Åben rødvinen og skænk et glas mens grøntsagerne steger
– Når løgene er klare, smider du dit kød i og steger det til det ikke længere er råt
– Når kødet er “stegefarve”, hælder du rødvin i – mindst 2dl – højst til kødet er dækket.
– Så skruer du lidt ned, nyder en tår fra dit glas og lader vinen blive varm.
– Skær tomaterne over til halve (det er nemmere at fjerne skindet, hvis stykkerne ikke er for små)
– hæld tomatstykkerne ned oveni gryden og rør lidt rundt
(Du kan bruge lige så mange tomater du vil – bare helst mindst dobbelt så mange som der er kød). Jeg brugte både blommetomater og cherrytomater.
– Så skal det bare simre lidt – så begynder tomaterne roligt at opløses og skindet svømmer rundt, lige til at fange med en gaffel.
Nu tilsætter du boullionterningen – tager en tår rødvin,
og klapper dig selv på skulderen fordi du bare har styr på det der italienske køkkenkunst.
Lad det hele simre ved lav varme – smag til med salt, peber og andre krydderier du kan li.
Jeg hakkede en chili og smed i –
jeg kan godt li når det bider lidt.
– Nu skal det bare stå og hygge sig på blusset,
til du synes det er færdigt,
eller til det ligner en slags kød-grød.
Det tager i omegnen af tre timer –
afhængig af hvor tålmodig du er.
Husk at drikke rødvin mens du beskuer maden.
Når du er klar – eller sulten nok –
så koger du en gang spaghetti (eller andet pasta),
og serverer bolognesen ovenpå –
sig eventuelt “Buon Appetito” mens du gnider dit imaginære overskæg –
så familien er klar over rettens autensitet.
God fornøjelse
Og så lige et drys af frisk revet parmesan! Opskriften lyder lækker
Ja Selvfølgelig! mmmmmmmm!